2009-07-29

Försäljare

Förresten så hade jag inte köpt något av henne vad hon än hade kallat mig för eftersom jag är så emot att köpa något från någon som "hoppar på mig" vare sig det är via telefon eller som här utanför mataffären.
Sedan jag flyttade hit (sen november alltså) så har jag fått besök av ett flertal försäljare som ringt på dörren.
Jag funderar på att sätta en skylt på dörren där det står "Varning för hunden" och en bild på en dobberman eller nåt så kanske jag slipper dom ;o)
De är så himla påstridiga.

En kille mötte jag utanför när jag var på väg hem och han stannade mig och ville sälja ett larmsystem. Han pratade om att det var gratis osv...men jag är inte född igår så jag vet att inget är gratis och det sa jag. Men han var ihärdig och påstod att det visst var gratis.
-Det finns ingenting som är gratis idag! sa jag
-Jodå..kolla här, sa han och bläddrade fram i sin pärm en bild på själva larmdosan.
-Den här är gratis!! sa han stolt.
-Jaha..men ge mig en sån då! sa jag och var smått irriterad och ville helst slippa honom.
-Jo..jag ger dig gärna en sån om du teckar ett abonnemang...bla bla bla....rabblade fördelar....blä blä..
-Jamen då blir det ju inte gratis!!
-Nä, men det har jag inte sagt...jag sa att du skulle få denna *pekar på bilden* gratis.
-Ja..ge mig den då, jag struntar i abonnemanget, jag kan ta en sån ändå!! ;)
*suck*...jag hatar verkligen ordet gratis från försäljare!
Jag tackade allafall för mig..typ..och sa att han inte behövde komma och ringa på hos mig *pekade mot min dörr*...-Vi får väl se hur det blir med det, sa han smörigt.
Jag gick in.....efter en stund såg jag från mitt köksfönster att han gick utanför, och jag tänkte för mig själv "kom INTE hit!!"..men han bara flinade upp sig och blinkade och gick förbi...hehe..jag kunde inte göra annat än skratta lite då faktiskt och andas ut..hehe.

En annan kom och ringde på och vilje sälja abonnemang på bredband/telefoni/tv från samma bolag som jag redan har Tv från via mitt bostadsbolag. Han pratade på och jag sa snabbt att jag inte var intresserad för jag har redan Tv via bostadsbolaget gratis till juni nästa år. Då gick han på att "men det är inte gratis, du måste betala för det....du betalar extra för det..."
-Det kanske jag gör indirekt via hyran..men de har inte höjt hyran sen jag fick det så nä...jag betalar inget extra för det idag, men tecknar jag ett abonnemang med dig här nu, så kommer jag att få betala extra och det vill jag inte"
När han sedan frågade vad jag hade för leverantör av bredband osv och jag svarade så tackade han för sig...misstänker att han inte kunde leverera ett billigare och snabbare abonnemang än det jag har...hehehe..

En annan kille kom och skulle sälja nåt som jag inte ens minns vad det var, men hans attityd fick mig att faktiskt stänga dörren mitt framför nästan på honom med ett syrligt "...men tack för besöket".

Jag förstår att försäljare har det som jobb för att de antagligen gillar utmaningen och då gillar dom folket som inte vill köpa något från början men som ändrar sig pga deras övertalningsförmåga, och de är nog rätt beredda på att möta otrevliga människor. Eller så är det de som har det som extrajobb, eller de som bara var tvunga att ta jobbet, men som helst vill göra nåt annat.
Jag har inte rätt att vara otrevlig mot någon av dom. Men när jag faktiskt tackar nej, vänligt men bestämt och de fortsätter att tjata...då har jag inte mycket till övers för dom. För med tjat kommer de ju bara längre och längre bort från ett köp från mig som man bara kan.

För ett tag sedan blev jag stannad utanför mataffären (samma som tidigare, men av en annan person) av en kille...jag sa på ett hövligt sätt att jag ej var intresserad. När jag sedan gick förbi igen såg han väl sin sista chans att charma mig: -Åh..hej igen..du gick ju förbi här nyss, sa han bed ett stort leende.
-Ja, sa jag med ett leende, men som du märkte så stannade jag inte då heller ;o)
Han gjorde sitt försök, men han tog även mitt avslag med en blink...såna försäljare är helt ok för då blev jag inte irriterad, han lät mig ju gå :)

Till dom som ringer och vill sälja saker säger jag alltid att jag inte vill köpa något på telefonen och om jag är intresserad så lär jag nog kontakta dom. Om man säger att man är upptagen just då, så ber dom alltid att få ringa vid ett senare tillfälle, så det undviker jag alltid att säga.
Men man kanske skulle börja säga lite mera påhittiga svar, som tex en jag känner som fick telefonsamtal från en som ville sälja kalsonger. Då svarade han bara att han inte använder kalsonger, och då blev det tyst...hehehe...

Jag tror jag ska börja hitta på lite svar. Vill dom sälja tidningar, kan jag säja att jag är blind. Vill dom sälja telefoner kan jag låssas vara döv, vill dom sälja trosor kan jag säga att jag är amputerad från midjan..hehe..

Eller så får jag plocka fram det där mailet jag fick för länge sedan med ett frågeformulär till just telefonförsäljare. Man ska säga "Innan jag köper något från dig så behöver jag veta några saker.." och så ställer man alla dessa konstiga frågor. Jag lovar...det lär vara försäljaren som slänger på luren först av matthet..haha.. Hoppas jag har det mailet kvar :)

4 kommentarer:

Petra sa...

Du kanske skulle sätta upp en sån lapp på dörren som vi har? "Försäljare undanbedes vänligen men bestämt." ;-)

Är det något jag verkligen avskyr så är det försäljare som hoppar på en på stan! Jag måste nog skriva en bloggrad om den terror som vi Norrköpingsbor är utsatta för.

Anonym sa...

Haha, jag skulle velat ha varit med när du så snabbt å smart avvisar alla försäljare. Jag är aldrig så där rolig, jag bara säger nej å går...

Hit kommer inte en enda, å jag som bara väntar på att mannen i mitt liv ska dyka upp och försök sälja något åt mig *flina* Kommer inte att hända va?
Jehovas däremot kommer ibland (å jag har svårt att tänka mig, utan fördommar, att mannen i mit liv är med där) men dom ger snart upp... ;-)

Å som jag har tur som bara har företagstelefon (mobil) så där ringer ingen försäljare heller :-D

/Sara

Eva sa...

Jag håller fullständigt med dej!

Lustigt att jag såg dina inlägg här om försäljare just idag, det ringde en ung manlig försäljare till mej tidigare idag och ville ge mej ett par trosor GRATIS! Det var minsann inget porto eller någonting. Jag sa nej flera ggr men han bara fortsatte sitt pladder... bla. så sa han att trosorna var jättesköna och han hade provat! Då sa jag att HAN FÅR MINA! hahahaha
Jag kunde inte hålla mej sedan så jag började asgarva i telefonen och då sa han bara - Ja tack! :o)

Annelie sa...

Petra: Ja, det är ju såååå irriterande att bli påtvingad att stanna och lyssna på nåt man inte är intresserad av.

Sara: Jag brukar faktiskt inte vara så snabb med svar heller, blir mest ett nej och så kommer man på i efterhand vad man skulle ha sagt. Men ibland så ;o)

Eva: Hahaha!! Så komiskt :)
Bra svar av dig där..haha..och av honom också ;o)
Såna försäljare går ju an, för får man sig ett gott skratt så är det ju värt det ;)